Kapel van Amelgem

ONZE OPDRACHTHet is meer dan 50 jaar geleden dat er nog eens iets grondigs werd gerestaureerd aan de Kapel. Wel opmerkelijk, een gebouw dat meer dan 50 jaar zonder meer toch in redelijke staat blijft.


Tot nu.


De Kerkfabriek heeft in 2020 een inspectie laten uitvoeren door Monumentenwacht en daaruit blijkt dat we toch op een aantal punten de Kapel moeten herstellen.

Gebreken die niet heel zichtbaar waren...


Voorbereiding : ontmanteling klokkentoren


De topgevel van de kapel was voorzien van een authentiek klokkentorentje dat onderdak bood aan een bronzen klok uit 1607, gegoten door Jan Vanden Gheyn, van de vermaarde klokkengietersfamilie die toen net 100 jaar actief was onder eigen naam. Het bedrijf zou tot 475 jaar(!) actief blijven en sloot uiteindelijk in 1981. Zij realiseerde talloze klokkenprojecten, waaronder de beiaard van de Sint-Goedele Kathedraal van Brussel (1767) en 'Salvatore', een klopper van liefst 8.800 kilo in de Sint Romboutskathedraal van Mechelen (1844).


Het klokkentorentje van de kapel was in jammerlijk slechte staat. Van de vier ranke pilaren waren er twee volledig gebarsten en het dak van het torentje was gevaarlijk beginnen hellen. We hebben het torentje moeten ontmantelen om instortingsgevaar te vermijden. De foto's hieronder spreken voor zich.

Fase 1 : HEROPBOUW KLOKKENTOREN


Om het klokkentorentje te kunnen reconstrueren werd naast een uitvoerige reeks foto's ook een 3D model opgesteld zodat de heropbouw met aandacht voor detail terug kan gebeuren.


Hier is vakmanschap nodig! Niet alleen gaan we de prachtige bronzen klok opnieuw plaatsen, zij moet ook van in de kapel kunnen geluid worden zodat de kristalheldere do-klank opnieuw in Amelgem kan weerklinken als weleer.


Tegelijkertijd wensen we de twee siervazen op de topgevel te restaureren.

De Kerkfabriek selecteerde kunstenaar en steenbewerker Mark Verhoeven voor de reconstructie van het stenen torentje in dezelfde witsteen als de kapel.

4 FEBRUARI 2022 : AVANT-PREMIERE TE AMELGEM. ANDRE.

André

Het eerste stuk.


De "eerste steenlegging" blijkt er eentje in eikenhout! De balk waaraan de klok hangt is zo verweerd dat we deze moeten vernieuwen. De nieuwe balk heet André en is weer goed voor 400 jaar, hopen we dan!


Vertel het voort aan de achterkleinkinderen.

November 2022 te Londerzeel.

Gemeentelijk Technisch Instituut Londerzeel


Jan Vanden Gheynklok vindt steun bij balk André!

De leerkrachten van het GTIL zetten hun schouders onder het restauratieproject.


Dankzij de overtuigingskracht van de ene en het vakmanschap van de andere komt een samenwerking tot stand tussen school, leerlingen en de kerkfabriek.


14.02.2023

Alweer een stapje dichterbij! Het kruis dat achteraan op de kapelspits stond werd vakkundig gerestaureerd door HSM Metaalconstructies uit de - jawel - Smidsestraat te Asse. Zo komen we stilaan bij het moment om alles weer op het kerkje te plaatsen. Wordt vervolgd…


DE VOLGENDE FASEN.

ALS WE DE NODIGE CENTEN VINDEN...


Bij succesvolle afronding van fase 1 plannen we de volgende in.


FASE 2 : HERSTELLINGEN DAK


Het dak van de kapel werd ongeveer 100 jaar geleden grondig gerenoveerd danzij de acties van enkele bezorgden met oog voor erfgoed. 

100 jaar later zijn enkele structurele herstellingen nodig, cementeringen, vervanging van spanten en planken, ietwat werk aan verzakte leien, genormeerde ladderhaken en veiligheid onder het dak. 


FASE 3 : GLASRAMEN


De glas-in-lood ramen van weleer ... wat spreken ze tot de verbeelding. Ook hier zijn een paar ingrepen nodig om verval te voorkomen. Verstevigingen zijn nodig want sommige delen beginnen los te komen.


FASE 4 : GEVEL EN BINNEN INRICHTING


Binnen in de kapel gaan we ook de nodige werken ondernemen. Het houtwerk, schilderwerk, de antieke vloer ... alles verdient enkele deskundige handen en een zorgzame wederverfaaiing. Maar! Als we binnen willen schilderen, dan moet de gevel wellicht behandeld worden?